Weekendowy obiad pełen witamin i energii? dokładnie tak, a wszystko w 100% roślinne. Oto przed Wami pieczone kotlety z buraka ciecierzycy podane na kremowym purée z batatów i marchewki. Pyszne do ostatniego kotlecika:)
Składniki (12 kotletów):
2 ugotowane buraki
400 g ciecierzycy z puszki
2 łyżki siemienia lnianego + 5 łyżek gorącej wody
natka pietruszki
½ papryczki chili
½ pora
⅓ łyżeczki suszonego czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane buraki starkować na tarce o grubych oczkach. Ciecierzycę odsączyć z wody i zmielić/zmiksować. W miseczce zalać siemię lniane wodą i dokładnie wymieszać. Do dużej miski wrzucić starkowane buraki, ciecierzycę oraz siemię lniane i wymieszać. Natkę pietruszki oraz papryczkę chili drobno posiekać. Pora pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić natkę pietruszki, papryczkę chili i pora do pozostałych warzyw. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
Z powstałej masy uformować niewielkie kotlety. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 40 min. Podawać z purée (na zdjęciach purée z marchewki i słodkich ziemniaków) oraz ulubioną sałatką.
Etykiety: bezglutenowe, buraki, ciecierzyca, danie główne, kotlety, polski, przepisy