Niedzielny deser na szybko? Oto jest - wegański i bezglutenowy budyń jaglany. Prosty w przygotowaniu i pyszny:) A na dodatkowa osłodę obowiązkowo sos truskawkowy...i zycie staje się piękniejsze:)
100g kaszy jaglanej suchej
2 banany
mleko roślinne migdałowe 200ml
3 łyżki syropu z agawy
Sos:
szklanka truskawek
3łyżki wody
2 łyżeczki ksylitolu / cukru
Przygotowanie:
Kasze jaglaną przepłukać w zimnej wodzie (pozbywamy się goryczy). Ugotować, a nawet lekko rozgotować.
Ugotowaną kasze odcedzić od wody i zmiksować z mlekiem migdałowym oraz syropem z agawy.
Truskawki, wodę i cukier zblendować gotowym sosem polać budyń jaglany.
Etykiety: bez cukru, bezglutenowe, budyń, deser, kasza jaglana, polski, przepisy