Po Azjatyckich wyprawach wracamy do Europy. Węgierska inspiracja w kuchni wege czyli roślinne leczo. Cudownie komponuje się z dodatkiem ukochanych ziemniaków i kapusty kiszonej. Po takim obiedzie nikt nie wyjdzie głodny!
Składniki (4 porcje):
1 papryka
6 pieczarek
1 cebula
1 cukinia
1 puszka pomidorów
łyżka oliwy
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki suszonego czosnku
½ łyżeczki chili (opcjonalnie)
sól
pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Pieczarki i cukinię obrać i pokroić w plastry. Cebule drobno posiekać. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać paprykę. Podsmażyć, ciągle mieszając. Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia się.Kiedy papryka zmięknie, dodać cukinię. Podsmażyć 3-4 minuty, ciągle mieszając i dodać pieczarki. Smażyć kolejne 2-3 minuty i zalać wszystko pomidorami. Dodać przecier pomidorowy, cukier oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 8-10 minut. Podawać z ryżem, kaszą lub gotowanymi ziemniakami.
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, polski, przepisy