4 banany średniej wielkości
100 ml oleju kokosowego
½ szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
łyżka siemienia lnianego i 5 łyżek gorącej wody, łyżeczka cukru
łyżeczka aromatu waniliowego / migdałowego
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli.
Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy oraz cukier. Mieszamy.
Łyżkę siemienia lnianego zalewamy 5 łyżkami gorącej wody i dodajemy łyżeczkę cukru. Mieszamy i dodajemy do bananów z olejem i cukrem. Dolewamy aromat oraz sodę i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę.
Wymieszane składniki przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni pieczemy 40 - 50 minut.