CARPACCIO Z BURAKA I TOFU


Przed Wami kolejna odsłona buraka bez obróbki termicznej. Carpaccio z czerwonego buraka z grillowanym tofu i kremowym sosem malinowym. Bomba witaminowa, która świetnie wpasuje się na Wielkanocny stół a Wasi goście oszaleją i zapomną o istnieniu jajek;)






Składniki ( 3 porcje)

Składniki na marynatę do buraków
3 buraki średniej wielkości
3 łyżki oliwy
⅓ łyżeczki soli
szczypta czosnku granulowanego
łyżeczka octu balsamicznego
3 łyżki soku z pomarańczy
łyżeczka syropu z agawy

Przygotowanie:

Buraki kroimy na cieniutkie plastry (2-3 mm) za pomocą obieraczki, tarki lub bardzo ostrego noża. Oliwę mieszamy z sokiem pomarańczowy, solą, czosnkiem oraz octem balsamicznym i syropem z agawy. Zalewamy pokrojone buraki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Tofu marynowane:
200g tofu naturalnego
łyżka oliwy z chilli
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta cukru brązowego
szczypta czarnego pieprzu
łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Tofu kroimy na plastry ok 3-4 mm. W misce mieszamy przyprawy z oliwami i sokiem z cytryny. Wkładamy tofu i dokładnie mieszamy z gotową marynatą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na cała noc).
Po tym czasie grilujemy tofu lub podsmażamy na marynacie, w której leżało tofu.

Sos malinowy:
4 łyżki dżemu malinowego (najlepszy będzie ten domowy)
łyżka musztardy Dijon
łyżka kremu balsamicznego
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Składniki na sos chwilę blendujemy.



Na dużym talerzu przekładamy kolejno plastry buraka z plastrami tofu. Całość polewamy gęstym sosem malinowym.

Etykiety: , , , , , , ,