ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ Z PESTO

Z tęsknotą oczekujemy na sezon fasolki szparagowej. Póki co pozostaje mrożona, ale nie zawsze sprawdza się w klasycznym wydaniu.
Tak więc dzisiaj pomysł na wykorzystanie mrożonej opcji w postaci zupy z dodatkiem batata i pesto.






Składniki (Porcja na 4 osoby):
1 l wody
300 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
1 mały batat
5 ziemniaków
2 marchewki
1 średnia cebula
liść laurowy
5-6 ziaren czarnego pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
sól
1 łyżka oliwy z oliwek/oleju
Pesto bazyliowo-rukolowe:


garść rukoli
garść bazylii
1 łyżka pistacji (obranych)
1 łyżka orzechów nerkowca
ząbek czosnku (opcjonalnie)
12 łyżek oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na pesto dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Zagotować w garnku wodę, dodać liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. W międzyczasie pokroić warzywa w kostkę. Na patelni podsmażyć na oliwie/oleju pokrojonego batata wraz z cebulą przez kilka minut, ciągle mieszając. Podsmażonego batata wraz z cebulą wrzucić do gotującej się wody. Następnie dodać pokrojoną marchew i fasolkę i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut.Gdy warzywa zmiękną wyjąć liścia laurowego i ziele. Zmiksować zupę na krem. Do zmiksowanej zupy dodać pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Zupę doprawić solą i/lub świeżo zmielonym pieprzem.
Zupę podawać polaną odrobiną pesto oraz posypaną świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką.

Etykiety: , , , , ,