ZUPA MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM I IMBIREM

O Karolu Okrasie już wspominałyśmy. Oto kolejna wegańska odsłona przepisu Karola Okrasy. Czas na obiad - dzisiaj więc zupa z marchewki i pomarańczy. Świetna na rozgrzewkę w chłodne dni.

A jakie są Wasze ulubione zupy?





(inspiracja Karol Okrasa i jego Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami)


(4 porcje)


Składniki:


4 szklanki wody


6 marchewek


½ pomarańczy


1 cebula


2 cm imbiru


2 łyżki oliwy


szczypta kminku


3 łyżki mleka kokosowego 

sól


pieprz


pęczek kolendry


4 kromki chleb pełnoziarnistego



Przygotowanie:
Marchewki pokroić w plasterki a cebulę w drobną kostkę. Na tarce zetrzeć skórkę z ½ pomarańczy i do osobnej miseczki wycisnąć sok. Imbir zetrzeć na tarce. W  garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Cebulę zeszklić i dodać marchew, startą skórkę pomarańczy, imbir, szczyptę kminku oraz sok z pomarańczy. Wszystko wymieszać i zalać 4 szklankami wody. Gotować 15 min. Po 15 minutach całość zmiksować i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe i doprawić solą i pieprzem.Z chleba odkroić skórki. Pokroić kromki na małe kwadraty i podpiec na suchej patelni do czasu otrzymania chrupiących grzanek. Zupę podawać z ciepłymi grzankami oraz posypaną świeżą kolendrą.




Etykiety: , , ,