WEGAŃSKIE DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I CYNAMONEM

Po przejściu na weganizm wiedziałam, że muszę znaleźć idealny przepis na wegańskie drożdżówki.Udało mi się trafić na fenomenalną propozycję Ewelajny na jagodzianki http://kuchniapelnasmakow.blogspot.com/2015/07/lipiec-chciaam-wychwalac-i-bogosawic-ze.html . To najlepszy przepis na wegańskie ciasto drożdżowe do słodkich wypieków jaki znalazłam i jaki zachwycił wszystkich domowników.Wykorzystuję go po mikro modyfikacji do tradycyjnych drożdżówek z owocami. Dzisiaj odsłona z truskawkami ...ponoć na ciepło nie zdrowo wciągać wypieki...ale lepiej się spieszyć...rodzina wciąga szybciej niż jestem w stanie zrobić sobie filiżankę kawy;)M.




Składniki ( na 6-8 bułeczek):

Ciasto: 
400 g mąki
25g świeżych drożdży
150 ml mleka roślinnego
50g ksylitolu lub cukru
ziarna z laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
100 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
łyżka cukru

Nadzienie:
150 g mrożonych truskawek( w sezonie letnim świeżych)
2 łyżki ksylitolu lub cukru
pół łyżeczki cynamonu
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru oraz łyżką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier i ziarna wanilii / cukier waniliowy oraz szczyptę soli.  Dodajemy gotowy rozczyn oraz olej kokosowy.
Wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie przyklejać się do dłoni.
Odstawiamy na 1.5h do wyrośnięcia.

Kiedy cisto wyrośnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mrożone truskawki wrzucamy do miski dodajemy cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy.

Cisto szybko ugniatamy w kulę. Odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy kule ( w zależności od tego jak duże chcemy mieć drożdżówki).  Każdą kulę lekko spłaszczamy a na środku robimy wgłębienie - kładziemy nadzienie.
Uformowane drożdżówki kładziemy na blaszkę i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Każdą drożdżówkę smarujemy mlekiem roślinnym. Gotowe drożdżówki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 - 20 minut, do zarumienienia.

Gotowe posypujemy cukrem pudrem lu polewamy domowym lukrem (cukier puder wymieszany z gorąca wodą lub sokiem z cytryny).

Etykiety: , , , ,