Kolacja...lekka, ale zarazem sycąca i bogata w niezbędne wartości odżywcze...marzenie po treningowe, jak również pyszna alternatywa dla dwojga;)Dzisiaj sałatka w najlepszym wydaniu - z rukolą, batatami oraz ciecierzycą.
Składniki (na 1 porcję):
garść rukoli
pół średniego batata
2 średnie marchewki
4 łyżki ciecierzycy (moczonej przez noc lub z puszki)
5 pomidorków koktajlowych
2 łyżki pestek granatu
1 łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki chili (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku (wg upodobań)
Składniki na sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka kremu balsamicznego
pół łyżeczki octu winnego (z białego wina)
pół łyżeczki miodu
sól i pieprz do smaku
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200˚C. Umytą rukolę układamy na talerzu. Obranego batata oraz marchewki kroimy w ósemki wrzucamy do miski, polewamy łyżką oliwy oraz doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie chili). Wszystko mieszamy i wrzucamy do żaroodpornego naczynia. Bataty oraz marchewkę pieczemy ok. 30 min. Pod koniec pieczenia dodajemy ciecierzyce, mieszamy i pozostawiamy w piekarniku na 3-4 minuty. Upieczone warzywa wykładamy na rukolę, dodajemy pokrojone pomidorki i pestki granatu. Całość polewamy przygotowanym sosem. Smacznego!
Etykiety: bataty, bezglutenowe, ciecierzyca, polski, przepisy, sałatka