SAŁATKA Z BRUKSELKĄ, PIECZONYMI WARZYWAMI I ORZECHAMI NERKOWCA

Są dni, kiedy mamy ochotę na lekki lunch, ale jednocześnie taki, który jest sycący. Idealnie w nasze potrzeby wpisuje się sałatka z pieczonymi warzywami.
Nie najadacie się sałatkami? W takim razie koniecznie musicie spróbować tej:)






Składniki (na 2 porcje):
pół słodkiego ziemniaka
1 marchewka
½ papryki (pokrojonej)
100 g brukselki
1 korzeń pietruszki
sól i pieprz
1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki nerkowców prażonych
100 g ulubionej sałaty/mieszanki sałat
Sos:
2 łyżki oliwy
pól łyżeczki octu winnego
pół łyżeczki miodu/ cukru/syropu z agawy
sól i pieprz
pół łyżeczki musztardy Dijon
sok z połówki pomarańczy


Sposób przygotowania:
Brukselki przekroić na połówki i gotować w osolonej wodzie ok. 10 min. Odcedzić i ostudzić.
Piekarnik rozgrzać do 140 stopni C. Pietruszkę obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki obieraczką do jarzyn. Skropić oliwą, dodać odrobinę soli i pieprzu. Piec przy otwartym piekarniku (pieczenie góra-dół) ok. 30 min.
Ostudzoną brukselkę podsmażyć na łyżce oliwy przez ok. 5 min ciągle mieszając. Dodać odrobinę pieprzu.  Przełożyć do miski i ostudzić.
Marchewkę oraz ziemniaka pokroić w słupki. Skropić 2 łyżkami oliwy, doprawić solą i pieprzem oraz ewentualnie ostrą papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem) i piec ok. 30 minut.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Na talerz wyłożyć sałatę, upieczone warzywa, brukselkę, paprykę, orzechy oraz chipsy z pietruszki i polać sosem.

Etykiety: , , , ,