PAKORA


Chyba każdy, kto miał kiedykolwiek styczność z kuchnią wege, wie, że indyjska kuchnia to niemała skarbnica wiedzy. Dzisiaj prezentujemy Wam wariacje na temat pakory. Mniej orientalnie ale nadal pysznie.





Porcja na 4 osoby

Ciasto:
1 szklanka mąki z ciecierzycy
ok. 1 szklanki wody
szczypta proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
łyżka curry
łyżeczka kurkumy
łyżeczka czarnuszki
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka chili (opcjonalnie)
olej do smażenia

½ małego kalafiora
½ średniego brokułu
3 marchewki
1 papryka
1 cebula
(lub inne ulubione warzywa)
Sos:
puszka pomidorów (zmiksowanych)
sól
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka curry
1 papryczka chili drobno pokrojona

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawy. Wszystkie składniki mieszamy. Powoli dolewamy wodę, ciągle mieszając aż powstanie ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy zmiksowane pomidory, dodajemy przyprawy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 5 minut. W naszej wersji sos jest ostry, ale oczywiście papryczkę chili można pominąć.
Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, paprykę i marchewki kroimy w kawałki o podobnej wielkości. Cebulę kroimy w plastry. Pokrojone warzywa wrzucamy do miski z przygotowanym ciastem i mieszamy (najlepiej ręcznie) aż ciasto przykryje wszystkie warzywa. Smażymy na gorącym, głębokim tłuszczu do uzyskania jasnozłotego koloru. Usmażone warzywa wykładamy na papierowy ręcznik.
Podajemy z sosem i ulubioną sałatką. W naszym przypadku jest to popularna w Polsce surówka z marchewki z jabłkiem oraz sokiem z pomarańczy. Przepis wkrótce na blogu.



Etykiety: , , , , , ,