CYTRUSOWA SAŁATKA Z TOFU


Czy są kucharze, którzy Was inspirują? Nas owszem i nie zawsze są oni  wege...Przed Wami odsłona cytrusowej sałatki Karola Okrasy w wydaniu wegańskim z marynowanym tofu.



(inspiracja – Karol Okrasa i jego przepis na Cytrusową sałatkę z krewetek i awokado)
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
garść rukoli
garść ulubionej mieszanki sałat
pęczek dymki
90 g tofu naturalnego
½ grejpfruta
1 pomarańcza
½ awokado
40 g uprażonych orzechów nerkowca
2 łyżki sezamu
Marynata do tofu:
4 łyżki wina wytrawnego czerwonego
pół papryczki chili drobno pokrojonej
½ łyżeczki syropu z agawy (lub miód –opcja wegetariańska)
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta czosnku suszonego
pieprz
Sos:
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżka octu winnego
sok z 1/3 cytryny
3 łyżki oliwy
sok z ½  pomarańczy
sok z ½ grejpfruta
Przygotowanie:
Tofu pokroić w plasterki/kostkę. Składniki marynaty dokładnie wymieszać i polać pokrojone tofu przygotowaną marynatą.  Tak przygotowane tofu pozostawić w lodówce na co najmniej 1 h.
Wyciąć miąższ z pomarańczy i grejpfruta (usuwając skórkę). Z pozostałej części cytrusów wycisnąć sok do miseczki. Sok ten wykorzystany zostanie do sosu.
Awokado pokroić w cienkie plastry oraz drobno posiekać pęczek szalotki.


Przygotować sos do sałatki: w miseczce wymieszać syrop z agawy/miód z octem winnym. Dodać sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Powoli dodawać sok z pomarańczy i grejpfruta, ciągle mieszając.
Zamarynowane tofu posypać sezamem i smażyć na suchej patelni do zarumienia.
Na talerze wyłożyć rukolę, sałaty, pokrojone awokado, miąższ z cytrusów, usmażone tofu. Posypać orzechami nerkowca i posiekaną szalotką. Polać przygotowanym sosem.

Etykiety: , , ,