Delikatna, banalnie prosta i sezonowa. Jedna z naszych ulubionych letnich zup, czyli botwinka. Buraczkowe doznania i porządna porcja witamin. Zajadajcie bez wyrzutów...jest fit;)
Składniki (3-4 osoby):
1,5 - 2 l bulionu warzywnego
2 marchewki
pęczek botwinki
4 ziemniaki
½ łyżeczki cukru
1-2 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
Dodatkowo:
koperek
Przygotowanie:
Marchewki i ziemniaki obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w półplasterki. Botwinkę umyć i posiekać. Do gotującego się bulionu wrzucić botwinkę i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Następnie dodać pokrojone warzywa, cukier, sok z cytryny i przyprawy i gotować kolejne 15-20 minut (aż warzywa zmiękną). Podawać posypaną świeżym koperkiem. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, botwinka, polski, przepisy, zupa