Nadchodzi lato i już je czujemy, co oznacza, że coraz częściej szukamy delikatnych dań, które będą lekkie, odświeżające ale i odżywcze zarazem. Sałatki są idealnym rozwiązaniem, które dodatkowo można bez problemu zabrać do pracy na lunch. Dzisiaj propozycja na sałatkę z karmelizowaną, soczystą gruszką, tofu i orzechami, czyli zestaw kompletny i smakowity :)
1 -2 łyżki orzechów włoskich prażonych
2 łyżki mąki z ciecierzycy
½ łyżeczki syropu z agawy
Przygotowanie:
Tofu pokroić w kostkę i doprawić solą oraz pieprzem. Do miski wsypać mąkę i sezam i wymieszać. Wrzucić do miski z mąką pokrojone tofu i dokładnie wymieszać.
Na dużym talerzu położyć umyty szpinak. Gruszkę obrać i pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać 2 łyżeczki cukru. Gdy cukier zacznie brązowieć wrzucić gruszki i podsmażyć do czasu aż gruszki nabiorą złocistego koloru, mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowane gruszki ułożyć na szpinaku.
Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju i usmażyć kostki tofu na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Następnie położyć kostki tofu na sałatce.
Przygotować sos: wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać. Polać sosem sałatkę. Sałatkę posypać prażonymi orzechami. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, polski, przepisy, sałatki, szpinak, tofu, tofuniejestfu