MAKARON Z BRUKSELKĄ I TOFU NUGGETSAMI


Orientalne dania są dla nas bardzo inspirujące, zwłaszcza, kiedy bazujemy na lokalnych i sezonowych produktach. Dzisiaj mamy dla Was przepis na azjatycki makaron z sezamem, brukselką, marchewką, papryką i nuggetsami z tofu. Zbilansowany posiłek na ponure dni, który bez problemu możecie przygotować wcześniej i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.




Składniki (2-3 porcje):

250g brukselki
2 marchewki
2 cebule dymki
⅓ papryczki chili
½ papryki czerwonej
90g tofu naturalnego
2 łyżki sezamu
sól
pieprz
czosnek suszony
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka syropu z agawy
½ łyżki sosu sojowego
makaron Mie lub inny


Przygotowanie:

Brukselkę wymyć i przekroić na pół. W garnku zagotować wodę (z odrobiną soli) i wrzucić brukselkę. Gotować na małym ogniu 5-7 minut (nie rozgotować kapusty!). Marchewki obrać i pokroić w słupki. Cebulę pokroić w kostkę. Chili drobno posiekać. Paprykę pokroić w słupki.

Tofu przygotować wg przepisu na tofu nuggetsy: http://2vegelovers.blogspot.com/2016/07/nugetsy-z-tofu.html 
Brukselkę odcedzić. W kubeczku/miseczce dokładnie wymieszać sok z pomarańczy, olej sezamowy, syrop z agawy i sos sojowy. Przygotowane nuggetsy z tofu podsmażyć na złoty kolor. Usmażone nuggetsy pokroić w paski. W głębokiej patelni rozgrzać olej/ oliwę i wrzucić marchew oraz chili. Smażyć ok. 3 minut ciągle mieszając. Następnie dodać paprykę czerwoną, brukselkę, cebulę oraz czosnek i smażyć kolejne 3-4 minuty. Dodać tofu nuggetsy i dokładnie wymieszać. Warzywa i tofu zalać przygotowanym sosem, doprawić solą i pieprzem oraz posypać sezamem. Makaron Mie wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować ok. 3-4 minut. Makaron odcedzić, wrzucić do warzyw i dokładnie wymieszać. Smacznego!


Etykiety: , , ,