ZUPA Z BATATÓW Z POMARAŃCZĄ I CHILI (gf)


Pomarańczowe warzywa w smakowitym wydaniu, czyli zupa ziemniaczana, ale jakże inna od klasyku, który my same pamiętamy z naszego dzieciństwa. Inna już na poziomie składników, bo wykorzystałyśmy słodkie ziemniaki, które w połączeniu z marchewką, pomarańczą oraz chili stworzyły niepowtarzalny smak i aromat.




Składniki (4 porcje):

2 bataty
1 marchew
ok. 2 l wywaru warzywnego
sok z ½ pomarańczy
odrobina skórki z pomarańczy (opcjonalnie, jeśli chcemy osiągnąć bardziej wyrazisty pomarańczowy smak)
1 cebula
½ papryczki chili
1-2 łyżki oliwy
sól
pieprz
kolendra i uprażone pestki słonecznika do posypania


Przygotowanie:

Cebulę, bataty oraz marchew pokroić w kostkę. Chili drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę wraz z chili. Podsmażyć aż cebula zeszkli się. Następnie wrzucić pokrojoną marchewkę oraz bataty i chwilę podsmażyć z cebulą oraz chili. Warzywa zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut. Gdy warzywa zmiękną zblendować całość na gładką masę. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta dodać więcej wody. Doprawić solą, pieprzem, dodać sok z pomarańczy oraz ewentualnie odrobinę skórki z pomarańczy, wymieszać i chwilkę podgotować. Podawać z uprażonymi pestkami słonecznika oraz świeżą kolendrą. Smacznego!


Etykiety: , , ,