Czas na lekki posiłek, idealny na lunch do pracy lub lekką kolację w domu. Sałatka, która jest wstępem do naszych kulinarnych eksperymentów z jarmużem. Podobno jedni go kochają, inni nie znoszą - my natomiast odkrywamy jego smak i możliwości zastosowania w roślinnych przepisach.
Składniki (1 porcja):
garść jarmużu
garść rukoli
½ batata
⅓ papryki czerwonej
5-6 pomidorków cherry
½ jabłka
2 łyżki uprażonych pestek słonecznika
1-2 łyżki oliwy
sól
pieprz
⅓ łyżeczki słodkiej papryki
Pomarańczowy sos:
sok z ½ pomarańczy
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka syropu z agawy
½ łyżeczki musztardy chrzanowej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (opcja grill - jeśli dostępna). Batata obrać i pokroić w słupki. Skropić oliwą z oliwek, doprawić solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. Dokładnie wymieszać, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20-25 minut. Liście jarmużu zalać gorącą wodą i przełożyć je po ok. 1-2 min do zimnej wody. Oczyścić z grubych części łodygi i rozłożyć wraz z rukolą na talerzu. Pomidorki przekroić na pół, paprykę w paski. Jabłko obrać i pokroić w słupki/ plasterki. Warzywa oraz jabłko rozłożyć na jarmużu i rukoli. Składniki na sos połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać i polać sałatkę. Całość posypać pestkami słonecznika. Na wierzch ułożyć upieczonego batata. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, jarmuż, lunchbox, polski, przepisy, sałatka