SAŁATKA Z FIOLETOWYM KALAFIOREM, MARCHEWKĄ I FASOLKĄ (gf)


Sałatka z patelni? Dlaczego nie, zwłaszcza po słodkim weekendzie. Dzisiaj zatem nowa odsłona sałatki w wersji na ciepło, z fioletowym kalafiorem i fasolką szparagową, a wszystko połączone aromatycznym sezamem. Chwytajcie za patelnie i szykujcie lunch lub kolację, bo to danie sprawdza się o każdej porze!




Składniki (2-3 porcje):

200g kalafiora fioletowego
2 garści zielonej fasolki szparagowej
4 marchewki
1 cebula
oliwa z oliwek
sól 
pieprz
1 łyżka ziaren sezamu


Przygotowanie:

Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki. Fasolkę wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować ok. 10-15 minut. Marchewki obrać i pokroić w paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić kalafiora. Smażyć kalafiora ok. 4 minut, ciągle mieszając. Następnie dodać marchew i smażyć ok. 2 minut ciągle mieszając. Ugotowaną fasolkę odcedzić i dodać do pozostałych warzyw wraz z pokrojoną cebulą. Warzywa smażyć przez ok. 2-3 minuty, ciągle mieszając. 


Doprawić solą i pieprzem oraz posypać ziarnami sezamu. Podawać na ciepło. Smacznego!


Etykiety: , , ,