MUFFINKI DYNIOWE


Mamy nadzieję, że dynia Wam się jeszcze nie znudziła, ponieważ dzisiaj dyniowa odsłona dla prawdziwych łasuchów. Jak szaleć to szaleć, w końcu mamy weekend, a najmłodsi domagają się domowych wypieków.




Składniki (12 muffinek):

2 szklanki starkowanej dyni
1 szklanka mąki pszennej
⅔ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
skórka z ½ pomarańczy
kilka kropel ekstraktu pomarańczowego
50g orzechów włoskich
1 szklanka oleju rzepakowego/słonecznikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:

Starkowaną dynię zblendować wraz ze skórką z pomarańczy oraz olejem na gładką masę.Do dużej miski przelać masę dyniową, dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon ekstrakt z pomarańczy i zmiksować. 


Następnie posiekać orzechy i dodać je do ciasta. Suche składniki przesiać, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i przełożyć ciasto do 2/3 wysokości. 


Piec ok. 35 minut (do suchego patyczka). 


Studzić na kratce.


Etykiety: , , , ,