KLOPSY JAGLANE W SOSIE KOPERKOWYM


O diecie matek karmiących można przeczytać wiele faktów i chyba jeszcze więcej mitów, a zwłaszcza kiedy mówimy o mamuśkach wegankach. Cóż trzeba się liczyć z niezrozumieniem, ale też brakiem rzetelnej wiedzy, ale jako, że K. jest już właściwie na finiszu ciąży na blogu będą się częściej pojawiały propozycje posiłków właśnie dla karmiących mam na diecie roślinnej. Dzisiejszy przepis jest idealny - tylko pamiętajcie o wyeliminowaniu z niego chili oraz czosnku!




Składniki:

100g suchej kaszy jaglanej
1 liść laurowy
5-6 ziarenek pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
2 marchewki
kawałek selera
1 korzeń pietruszki
1 cebula
⅓ papryczki chili (opcjonalnie)
czosnek świeży/suszony
natka pietruszki (2 łyżki)
sól
pieprz
mąka/bułka/płatki do obtoczenia
oliwa/olej 


Sos koperkowy:

1 szklanka mleka sojowego
½ szklanki wody + 2 łyżki mąki pszennej
koperek (min. ½ szklanki posiekanego koperku)
1 liść laurowy
4 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
czosnek suszony (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kaszę zagotować w osolonej wodzie z liściem laurowym, kilkoma ziarnami pieprzu oraz zielem angielskim. Ugotowaną kaszę pozostawić w garnku pod przykryciem. Marchew, korzeń pietruszki i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, chili oraz natkę pietruszki drobno posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, czosnek oraz chili i chwilkę podsmażyć, aż cebula zeszkli się. Następnie dodać starte warzywa i podsmażyć wraz z cebulą ok. 4-5 minut, ciągle mieszając. Patelnię zdjąć z ognia. Do warzyw dodać ugotowaną kaszę. Dodać przyprawy: sól, pieprz oraz natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Masę na pulpety odstawić na chwilę do przestygnięcia. Następnie formować z niej pulpety (np. wielkości orzecha włoskiego). Pulpety obtoczyć w mące/ bułce tartej lub płatkach jaglanych. 


Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu pulpety wyłożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. 


Przygotować sos: do głębokiej patelni wlać mleko sojowe, dodać koperek i dusić na bardzo małym ogniu ok. 3 minut. Następnie dodać wodę wymieszaną z mąką, przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać. Sos dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 5-8 minut od czasu do czasu mieszając. Do sosu włożyć pulpety tak aby sos przykrył je dokładnie. 


Podawać np. z mizerią, puree ziemniaczanym itp. Smacznego!


Etykiety: , , , ,