JESIENNY IMBIROWO - POMARAŃCZOWY RYŻ Z KALAFIORA Z TOFU (gf)


Dynia i kalafior to jedne z naszych ulubionych jesiennych składników w  kuchni. A skoro coraz częściej dopadają nas przeróżne infekcje, które nasze dzieciaki przynoszą nieustannie ze szkoły z chęcią sięgamy po intensywne dodatki. Tak właśnie powstał przepis na ryż z kalafiora z dodatkiem imbiru, czosnku i soku z pomarańczy, a wszystko zwieńczone porządną dawką roślinnego białka w postaci tofu.





Składniki ( na dwie porcje):

½ kalafiora
100g tofu
2 cm plaster imbiru
1 duży ząbek czosnku
sól
1 łyżeczka curry
1 pomarańcza
garść koperku
kawałek dyni
pieprz czarny
łyżka oliwy




Przygotowanie:

Kalafiora ścieramy na tarce o dużych oczkach. Imbir, koperek i czosnek drobno siekamy. Dynię i tofu kroimy w kostkę.

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy imbir i czosnek mieszając około pół minuty. Wrzucamy tofu i dynię. Smażymy mieszając, aż dynia lekko zmięknie. Z ½ pomarańczy wyciskamy sok i podlewamy dynie i tofu. 


Dusimy mieszając przez 3 minuty. Wsypujemy kalafiora, solimy i pieprzymy. Wyciskamy sok z drugiej połówki pomarańczy. Wlewamy do warzyw. Dodajemy curry. Mieszamy i dodajemy koperek. 
Dusimy warzywa, mieszając co chwila przez ok. 10 minut.


Etykiety: , , , ,