Są dania, które nigdy się nie nudzą. Tak jest właśnie z goframi. A ponieważ mamy jesień w pełni, dzisiaj kolejna odsłona gofrów z dyni, ale tym razem bez drożdży. Warto wcześniej zainwestować czas w intensywny ruch, bo gofry są pyszne, ale też nieco kaloryczne;)
Składniki (ok. 10 gofrów):
1 szklanka utartej dyni
½ szklanki oleju
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru
kilka kropel ekstraktu z wanilii
szczypta soli
2 szklanki mleka roślinnego
1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2.5 szklanki mąki
Przygotowanie:
Dynię zblendować wraz z olejem na gładką masę. Przelać dynię do dużej miski, dodać cukier waniliowy oraz cukier i zmiksować. Następnie dodać mleko, sól, ekstrakt z wanilii i nadal miksować. Przesiać suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia) i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Gofry piec 3-4 minuty, aż się zarumienią.
Do pieczenia gofrów użyłyśmy gofrownicy o mocy 1400 W. Jeśli Wasze gofrownice mają mniejszą moc, czas pieczenia wydłuży się. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Etykiety: deser, dynia, gofry, polski, przepisy, śniadanie