Składniki (ok. 16 dużych ciastek):
1 szklanka startej dyni
0,5 szklanki oleju
1 gorzka czekolada (lub 2 łyżki kakao)
1.5 szklanki mąki pszennej (2 szklanki jeśli zamiast czekolady jest kakao)
kilka kropli aromatu waniliowego
skórka z ½ pomarańczy
100g cukru
szczypta soli
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Dynię zblendować dokładnie z olejem na gładką masę. Przełożyć do dużej miski, dodać cukier, cukier waniliowy oraz aromat i miksować ok. 2-3 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do masy dyniowej. Dodać skórkę z pomarańczy i nadal miksować. Suche składanki przesiać i dodać do pozostałej masy. Wyrobić ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki i formować z nich kule. Każdą kulę spłaszczyć dłonią. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ciasta piec ok. 12-15 minut.
Studzić na kratce. Smacznego!