ZUPA Z KAPUSTY Z POMIDORAMI (gf)


Przepadamy wręcz za gołąbkami, oczywiście tymi roślinnymi. Nie zawsze jednak mamy wystarczająco dużo czasu na przygotowanie naszych ulubieńców. Powstał więc przepis, na zupę z kapusty z pomidorami, czyli płynna wersja gołąbków dla zapracowanych.  





Składniki:

1-1,5l wody
1 liść laurowy’5-6 ziarenek pieprzu czarnego
2 ziarenka ziela angielskiego
½ główki kapusty
2 marchewki
korzeń pietruszki
por
kawałek selera
kilka liści selera
1 cebula
½ puszki pomidorów
4-5 pomidorów suszonych w zalewie
5-6 ziemniaków
2 łyżki oliwy
sól
pieprz


Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Marchew, pietruszkę selera obrać i pokroić w półplasterki. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę drobno poszatkować. Pora drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie (ok. 2 min.). Do gotującej się wody wrzucić kapustę, pora, selera, pietruszkę, pomidory suszone oraz pomidory z puszki. Wrzucić podsmażoną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut. Następnie dodać marchew, doprawić solą i nadal gotować ok. 10-15 minut. 


W razie konieczności dodać więcej wody. Na koniec wrzucić ziemniaki i gotować zupę aż ziemniaki zmiękną.


Etykiety: , , , ,