ZUPA Z DYNI (gf)


Podążamy dyniowym tropem. Dzisiaj na tapecie zupa z dyni z ziemniaczkami. Pyszna, rozgrzewająca, idealna na pierwsze jesienne chłody. Spakowana do słoiczka sprawdzi się również jako pożywny lunch w pracy.





Składniki:

1,5-2l wody
2 marchewki 
1,5-2 szklanki startej dyni
1 ziarenko ziela angielskiego
5-6 ziarenek czarnego pieprzu
1 liść laurowy
por
korzeń pietruszki
kawałek selera
1 cebulka mała
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki curry
szczypta ostrej papryki
sól
pieprz
3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę
uprażone płatki migdałowe 
posiekana natka pietruszki


Przygotowanie:

W garnku zagotować wodę, dodać ziele angielskie, pieprz, liść laurowy. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Do gotującej się wody wrzucić startą dynię, pokrojoną marchew, selera, pora oraz korzeń pietruszki i gotować na małym ogniu około 10-15 minut. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor na oliwie. Dodać cebulę do gotującego się wywaru. Następnie wyjąć z garnka przyprawy i zmiksować zupę. Do gotującej się zupy dodać przyprawy oraz pokrojone ziemniaki, wymieszać i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną. Podawać posypaną płatkami migdałowymi oraz natką pietruszki. Smacznego!

Etykiety: , , , ,