TARTA Z CUKINIĄ I PAPRYKĄ POD OWSIANĄ PIERZYNKĄ


Walczymy z papryką kolejny dzień. Dzisiaj wykorzystamy ją do tarty z cukinią na cieście francuskim z pyszną owsianą pierzynką. Pełna smaku późnego lata świetnie sprawdzi się w lunchboxie.




Składniki (2-3 osoby):

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 cukinia
½ papryki czerwonej
½ papryczki chili
sól 
pieprz
czosnek suszony
1 łyżeczka przyprawy curry
2 łyżki mleka kokosowego
1-2 łyżki oliwy z oliwek


Dodatkowo:

150g płatków owsianych
2 łyżki oleju kokosowego


Przygotowanie:

Warzywa pokroić w kostkę. Papryczkę chili drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić paprykę oraz papryczkę chili. 


Smażyć przez około 2 minuty, ciągle mieszając. Następnie wrzucić cukinię, wymieszać i smażyć około 3 minuty. 


Warzywa doprawić solą, pieprzem, dodać odrobinę czosnku suszonego, przyprawę curry i dokładnie wymieszać. Warzywa zalać mlekiem kokosowym i dusić na małym ogniu max. 2 minuty.

Na dnie naczynia do tarty rozłożyć ciasto francuskie.


Na ciasto wyłożyć warzywa. 


W małe miseczce wymieszać płatki owsiane z olejem kokosowym. Tartę posypać mieszanką owsianą. 


Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Tartę piec ok. 25-30 minut.



Podawać z ulubioną sałatką. Smacznego!


Etykiety: , , , ,