Walczymy z papryką kolejny dzień. Dzisiaj wykorzystamy ją do tarty z cukinią na cieście francuskim z pyszną owsianą pierzynką. Pełna smaku późnego lata świetnie sprawdzi się w lunchboxie.
Składniki (2-3 osoby):
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 cukinia
½ papryki czerwonej
½ papryczki chili
sól
pieprz
czosnek suszony
1 łyżeczka przyprawy curry
2 łyżki mleka kokosowego
1-2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
150g płatków owsianych
2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w kostkę. Papryczkę chili drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić paprykę oraz papryczkę chili.
Smażyć przez około 2 minuty, ciągle mieszając. Następnie wrzucić cukinię, wymieszać i smażyć około 3 minuty.
Warzywa doprawić solą, pieprzem, dodać odrobinę czosnku suszonego, przyprawę curry i dokładnie wymieszać. Warzywa zalać mlekiem kokosowym i dusić na małym ogniu max. 2 minuty.
Na dnie naczynia do tarty rozłożyć ciasto francuskie.
Na ciasto wyłożyć warzywa.
W małe miseczce wymieszać płatki owsiane z olejem kokosowym. Tartę posypać mieszanką owsianą.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Tartę piec ok. 25-30 minut.
Podawać z ulubioną sałatką. Smacznego!
Etykiety: ciasto francuskie, danie główne, polski, przepisy, tarta