Makaron bez makaronu, czyli warzywne tagliatelle z pesto. Idealne rozwiązanie na szybki lunch, czy posiłek do pracy. Bogactwo witamin i roślinnego białka.
Składniki:
1 duża cukinia
1 duża marchewka
5 łyżek ciecierzycy konserwowej
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
2 łyżki wody
2 łyżki pestek słonecznika
sól
½ łyżeczki czosnku granulowanego
Przygotowania:
Cukinie i marchewki ścieramy na długie wstążki za pomocą obieraczki.
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy wstążki. Gotujemy 3 minuty, po czym przelewamy zimną wodą.
Do wysokiego naczynia wrzucamy pestki słonecznika, ciecierzycę, pietruszkę. Wlewamy sok z cytryny, oliwę, wodę. Solimy i wsypujemy czosnek.
Całość blendujemy i dodajemy do tagliatelle z marchewki i cukinii. Serwować z ryżem i warzywami.
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, polski, przepisy