SERNIK Z NERKOWCÓW Z MALINOWĄ POLEWĄ (gf)


Dzisiaj nie obejdzie się bez ćwiczeń. Nie sposób zapomnieć o treningu, kiedy na stole pojawia się idealny sernik bez sera - czyli sernik z orzechów nerkowca na bezglutenowym daktylowo - orzechowym spodzie, a na koniec wszystko dosmaczone malinową polewą. Szykujcie miejsce w żołądkach...na prawdę warto skusić się choć na mały kawałek tej roślinnej orzechowej bomby!





Składniki:

Spód:

90g daktyli
90g orzechów pekan
1 łyżka kakao

Masa sernikowa:

2 szklanki nerkowców namoczonych na noc
skórka z 1 cytryny
6 łyżek syropu z agawy
sok z 1 cytryny
kilka kropli ekstraktu z wanilii

Polewa:

50g malin
2 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka agar agar
2-3 łyżki syropu z agawy
kwiaty, owoce do ozdobienia (jeżyny, maliny)





Przygotowanie:

Daktyle zblendować do czasu uzyskania jednolitej masy. Orzechy zmielić w młynku. W misce połączyć daktyle wraz z orzechami i kakao. Z ciasta uformować kulę a następnie rozłożyć ciasto na spodzie od tortownicy. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 min.

Nerkowce namoczone przez noc odcedzić i dokładnie zblendować do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Zblendowane orzechy przełożyć do dużej miski, dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, syrop z agawy oraz aromat waniliowy i dokładnie zmiksować. W razie potrzeby dodać więcej syropu z agawy. Tak przygotowaną masę przełożyć na orzechowy spód i wyrównać. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie przygotować polewę. Maliny zblendować wraz z syropem z agawy. W kubeczku wymieszać agar z wodą i dodać do zblendowanych malin. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać i polać wierzch sernika. 


Ozdobić kwiatami/ owocami i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Smacznego!



*Uwaga: celowo nie zagotowujemy polewy z agarem aby nie uzyskać konsystencji galaretki a jedynie gęstszą polewę, która ładnie utrzyma się na serniku.

Etykiety: , , , , ,