Zostało nam jeszcze trochę dyni, a jak wiadomo w naszej kuchni nic się nie marnuje. Dzisiaj więc dyniowy ciąg dalszy a na tapecie wytrawne placki, które spokojnie możecie również zajadać w pracy, czy spakować dzieciakom do szkoły.
Składniki (3-4 osoby):
½ małej dyni
1 marchewka
cebulka dymka
szczypiorek
kawałek pora
2 łyżeczki przyprawy curry
sól
pieprz
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki gorącej wody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Dynię i marchewkę obrać i starkować na tarce o grubych oczkach. Cebulkę, szczypiorek i pora drobno posiekać. Do starkowanych warzyw dodać pokrojoną cebulkę, szczypiorek oraz pora.
Wsypać siemię lniane oraz wlać wodę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać curry, kurkumę oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Placki smażyć na oleju/ oliwie z dwóch stron na złoty kolor.
Podawać z sałatką oraz ulubionym sosem (pomidorowym czy na przykład koperkowo-słonecznikowym).
Sos koperkowo-słonecznikowy:
Składniki:
3 łyżki pestek słonecznika
koperek
8 łyżek oleju
sól
pieprz
1 łyżka mleka sojowego
½ łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Pestki słonecznika dokładnie zmielić. Następnie połączyć z pozostałymi składnikami przy pomocy blendera.
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, dynia, placki, polski, przepisy