PLACKI Z DYNI (gf)


Zostało nam jeszcze trochę dyni, a jak wiadomo w naszej kuchni nic się nie marnuje. Dzisiaj więc dyniowy ciąg dalszy a na tapecie wytrawne placki, które spokojnie możecie również zajadać w pracy, czy spakować dzieciakom do szkoły.




Składniki (3-4 osoby):

½ małej dyni
1 marchewka
cebulka dymka
szczypiorek
kawałek pora
2 łyżeczki przyprawy curry
sól
pieprz
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki gorącej wody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki kurkumy


Przygotowanie:

Dynię i marchewkę obrać i starkować na tarce o grubych oczkach. Cebulkę, szczypiorek i pora drobno posiekać. Do starkowanych warzyw dodać pokrojoną cebulkę, szczypiorek oraz pora. 


Wsypać siemię lniane oraz wlać wodę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać curry, kurkumę oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. 


Placki smażyć na oleju/ oliwie z dwóch stron na złoty kolor.


Podawać z sałatką oraz ulubionym sosem (pomidorowym czy na przykład koperkowo-słonecznikowym).


Sos koperkowo-słonecznikowy:


Składniki:

3 łyżki pestek słonecznika
koperek
8 łyżek oleju
sól
pieprz
1 łyżka mleka sojowego
½ łyżki soku z cytryny


Przygotowanie:

Pestki słonecznika dokładnie zmielić. Następnie połączyć z pozostałymi składnikami przy pomocy blendera.


Etykiety: , , , , ,