PASZTET Z CUKINII (gf)


Kiedy przejadła się już tofucznica i z trudem spogląda się na płatki owsiane, jaglanki, naleśniki czy puddingi z odwetem nadchodzi pasztet! Pasztet nie byle jaki bo oczywiście roślinny, tym razem na bazie cukinii. Delikatny, bezglutenowy, idealny w połączeniu z warzywami i świeżym pieczywem.





Składniki:

2 cukinie
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
1 papryczka chili
2 młode cebule
2 łyżki oliwy
4 łyżki mielonego siemienia lnianego
sól
pieprz
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżeczki curry
czosnek suszony
200g kaszki kukurydzianej


Przygotowanie:

Cukinie, marchew oraz korzeń pietruszki obrać i starkować wraz z selerem na tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę oraz papryczkę chili. Podsmażyć ok. 2 minut, ciągle mieszając. Następnie dodać potarkowane warzywa i chwile podsmażyć (3-4 minuty). 


Do miski przełożyć podsmażone warzywa, dodać siemię lniane, przyprawy oraz kaszę kukurydzianą. Wszystko dobrze wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Pasztet przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piec ok. 1h-1h20 minut. 


Ostudzić na kratce i wstawić do lodówki. 


Podawać z pieczywem lub jako dodatek do sałatek. Smacznego!


Etykiety: , , , ,