MUFFINY TRUSKAWKOWE


Dzieci maja to do siebie, ze uwielbiają słodkości, czasem więc zapewniamy im mały słodki przerywnik w tygodniu, ale koniecznie sprawdzony. Tak więc dzisiaj muffinki truskawkowe. Proste w przygotowaniu, pyszne, wegańskie i co najważniejsze domowe!





Składniki (16-18 muffinek):

500g mąki
150g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody
120ml oleju
300ml mleka roślinnego
200-250g truskawek
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia truskawek



Przygotowanie:

Truskawki umyć, przekroić na pół i zasypać mąką ziemniaczaną.W dużej misce połączyć siemię lniane wraz z gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Do siemienia dodać cukier, szczyptę soli i miksować. W trakcie miksowania dodać stopniowo mleko oraz olej. Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda) przesiać i dodać do pozostałych składników. Delikatnie wymieszać. Do ciasta dodać truskawki obtoczone w mące. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i przełożyć ciasto do 2/3 wysokości. 


Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka).


Studzić na kratce.


Etykiety: , , ,