DROŻDŻÓWKI Z SEREM, TRUSKAWKAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ


Weekendowe szaleństwo czas zacząć. Oznacza to, że nadszedł czas na słodkie wypieki. Dzisiaj spełnienie marzeń o drożdżówkach z serem, owocami i kruszonką. Uwaga, uwaga są bardzo pociągające, a ich zajadaniu sprzyja porządny trening:)




Składniki (9 bułek):

560g mąki pszennej
250ml mleka roślinnego
12g świeżych drożdży
1 łyżki cukru
4 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
szczypta soli
truskawki pokrojone w plasterki

Serek: 

90g tofu
2 łyżki soku z pomarańczy
skórka z ½ pomarańczy
8g cukru waniliowego
1 łyżka mleka waniliowego
½ łyżki cukru
aromat waniliowy

Kruszonka:

50g mąki pszennej
2 łyżki mąki kokosowej
3 łyżki cukru
½ łyżki cukru waniliowego
2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)


Przygotowanie:

Drożdże zalać ciepłym mlekiem, zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut. Następnie przesiać suche składniki, dodać sól i zacząć wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej kokosowy. Wyrabiać do czasu aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk. W razie konieczności dodać więcej mąki. Tak wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 2 godz. 

Przygotować kruszonkę

połączyć wszystkie składniki.

Przygotować serek:

Wszystkie składniki na masę serową dokładnie zblendować.


Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać kule uformowane z ciasta. Następnie każdą kulę przycisnąć dłonią lub za pomocą dna szklanki w celu zrobienia środka na owoce. Bułki przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie do środka każdej bułki włożyć łyżkę serka,


odrobinę pokrojonych truskawek i posypać kruszonką. 


Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Piec ok. 15-20 minut. 


Studzić na kratce. Smacznego!


Etykiety: , , , , ,