Czas na szaleństwo w kuchni, zwłaszcza dla najmłodszych członków rodziny. Gofry, i to nie byle jakie, bo dyniowe! Sezonowe i pyszne. Zwariowałyśmy na ich punkcie równie mocno jak dzieci, zatem od razu szykujemy podwójną porcję.
Składniki:
10g świeżych drożdży
2 szklanki mleka
2,5 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 szklanka startej dyni
0,5 szklanki oleju rzepakowego/słonecznikowego
ekstrakt z wanilii
szczypta soli
Przygotowanie:
Drożdże zalać ciepłym mlekiem, zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut.
Startą dynię zblendować wraz z olejem na gładką masę i ekstraktem z wanilii.
Do drożdży przelać masę dyniową, szczyptę soli i dokładnie zmiksować. Następnie przesiać suche składniki i wymieszać.
Gofry można smażyć od razu. Polecamy jednak odstawić ciasto na co najmniej 40min przed pieczeniem. Gofry piec 3-4 minuty, aż się zarumienią.
Do pieczenia gofrów użyłyśmy gofrownicy o mocy 1400 W. Jeśli Wasze gofrownice mają mniejszą moc, czas pieczenia wydłuży się.
Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Etykiety: deser, dynia, gofry, polski, przepisy, śniadanie