CURRY Z DYNI I TOFU (gf)


Sezon dyniowy trwa i korzystamy z niego w pełni. Dzisiaj pomysł na obiad w stylu indyjskim z dynią i tofu w roli głównej. Odżywczy i zdecydowanie rozgrzewający posiłek na jesienne dni.




Składniki (3-4 osoby):

200g dyni
1 cebula
½ czerwonej papryki
½ zielonej papryki
½ papryczki chili
180g tofu
2 łyżki oliwy
4 łyżki mleka kokosowego
2 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka kurkumy
sól
pieprz


Przygotowanie:
Obraną i oczyszczoną dynię pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Papryki pokroić w kwadraty, papryczkę chili drobno posiekać. Tofu pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić dynię. Smażyć ok. 4 minut, ciągle mieszając. Następnie dodać papryki, chili, cebulę oraz tofu i smażyć przez kolejne 3-4 minuty. Doprawić solą i pieprzem, wlać mleko kokosowe oraz dodać curry i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. 4-5 minut. Podawać z ryżem i ulubioną sałatką. Smacznego!


Etykiety: , , , , ,