ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY


Młoda kapusta zalała pobliskie targowiska i warzywniaki. Czas więc zrobić z niej lekką letnią zupę z młodymi ziemniakami. Bo nic nie smakuje lepiej aniżeli sezonowe warzywa na naszych talerzach!





Składniki (4 osoby):

1l wody
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
5-6 ziarenek pieprzu
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek pora
kawałek selera
½ główki kapusty
1 cebula
3 ziemniaki
2 łyżki oliwy
sól
koperek

Przygotowanie:

Wodę zagotować wraz z przyprawami: zielem angielskim, pieprzem oraz liśćmi laurowymi. Marchewki, seler, pietruszkę obrać i starkować na tarce i grubych oczkach. Pora pokroić w plasterki. Kapustę drobno poszatkować. Warzywa wrzucić do gotującej się wody i gotować na wolnym ogniu ok. 20-30 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie 2-3 minuty. Cebulę dodać do gotujących się warzyw. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić ziemniaki do zupy, doprawić solą i gotować do czasu aż ziemniaki zmiękną. Zupę podawać posypaną posiekanym koperkiem.


Etykiety: , , , ,