Chociaż do sezonu dyniowego jeszcze kilka miesięcy, my już z tęsknotą o nim myślimy, a z tej tęsknoty nabyłyśmy ostatnio dynie piżmową i tak powstały pyszne placuszki. Bez gluta, ale za to z pysznie dyniowe! Nie zapomnijcie o porządnej porcji świeżych warzyw, bo te placki równie mocno jak weganie je kochają;)
Składniki (2-3 osób):
1 dynia piżmowa
duży kawałek pora
sól
pieprz
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
olej/oliwa
2 łyżki siemienia lnianego zmielonego
Przygotowanie:
Dynię obrać i usunąć pestki. Pozostałą część starkować na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w plasterki i dodać do starkowanej dyni. Dodać siemię lniane, 2 łyżki oliwy oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą/olejem. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z ulubioną surówką. Szybkie i proste:) Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, dynia piżmowa, placki, polski, przepisy