Na dobre zakończenie sezonu na bób - pieczone pierogi. Aromatyczne, pełne bobu, czosnku i papryczki chilli. Pyszne i niebezpiecznie wciągające zwłaszcza w towarzystwie świeżej sałaty.
Składniki ( na około 28 pierogów):
600g bobu
½ papryczki chili
2 ząbki czosnku
sól
łyżka oliwy
Ciasto:
Rozczyn:
20 g drożdży
50ml gorącej wody
⅓ łyżeczki cukru
3 łyżki mąki
350 g mąki pszennej
100ml wody
6 łyżek oliwy
szczypta soli
Przygotowanie:
W dużej misce przygotowujemy rozczyn. drożdże rozpuszczamy 50 ml gorącej wody z ⅓ łyżeczki cukru i 3 łyżkami mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.
Gdy drożdże zaczną rosnąć wsypujemy przesianą mąkę Dodajemy wodę, oliwę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto do chwili gdy przestanie przyklejać się do rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby nieco urosło.
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 7 minut). Odcedzamy i obieramy ze skórek. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chili, podsmażamy ok 30 sekund i wrzucamy bób. Całość mieszamy i smażymy ok 1-2 minut.
Gotowe ciasto wałkujemy cienko. Wycinamy koła.
Do każdego koła wkładamy 1-2 łyżeczki farszu i sklejamy brzegi.
Pierogi pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 8-10 minut. Gotowe!
Etykiety: bób, danie główne, pierogi, polski, przepisy