Zdarza nam się i to nie rzadko, że szykujemy wegański posiłek dla nie - wegan. I co wtedy? Jak przekonać innych do kuchni roślinnej i pokazać im, że warto sięgać po roślinne odpowiedniki mięsa?
Dzisiaj mamy dla Was małą podpowiedź. Prostą w przygotowaniu, ale jakże efektowną w smaku - nugetsy z tofu. Oszalejecie na ich punkcie nie tylko Wy, ale i Wasi goście. Świetna alternatywa dla dzieci i dorosłych, którzy nadal mają obiekcje do tofu.
Składniki:
180g tofu
sól
pieprz
2 łyżki mąki z ciecierzycy
1-2 łyżki ziaren sezamu
olej/oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Tofu pokroić w cienkie plastry, doprawić solą i pieprzem. Następnie każdy plaster tofu obtoczyć w mące oraz ziarnach sezamu.
Smażyć na niewielkiej ilości oliwy/oleju z obu stron lub grillować.
Etykiety: bezglutenowe, ciecierzyca, danie główne, polski, przepisy, tofu