Co roku M. odlicza dni, do rozpoczęcia sezonu na bób, a następnie jej kuchnia zamienia się w prawdziwą bobowa obsesję. Z tej miłości właśnie powstało proste danie, pełne smaku i roślinnego białka - makaron z bobem i chili, który uznałyśmy za nasz hit bobowego sezonu 2016:)
Składniki ( na 2 porcje):
250 g bobu
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
⅓ papryczki chili
sok z ½ cytryny
1 ½ łyżki oliwy
sól
150 g ulubionego makaronu
Przygotowanie:
Czosnek i chili drobno siekamy.
Bób gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i obieramy.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek i chili. Mieszamy. Wrzucamy ugotowany bób.
Podsmażamy chwilę mieszając. Wlewamy sok z cytryny i wrzucamy koperek. Solimy. Smażymy chwilkę do momentu, aż bób lekko się zarumieni. Na koniec dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Smacznego!
Etykiety: bób, danie główne, makaron, polski, przepisy