MAKARON Z BOBEM I CHILI


Co roku M. odlicza dni, do rozpoczęcia sezonu na bób, a następnie jej kuchnia zamienia się w prawdziwą bobowa obsesję. Z tej miłości właśnie powstało proste danie, pełne smaku i roślinnego białka - makaron z bobem i chili, który uznałyśmy za nasz hit bobowego sezonu 2016:)





Składniki ( na 2 porcje):

250 g bobu
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
⅓ papryczki chili
sok z ½ cytryny
1 ½ łyżki oliwy
sól
150 g ulubionego makaronu


Przygotowanie:

Czosnek i chili drobno siekamy. 


Bób gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie.


Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i obieramy. 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek i chili. Mieszamy. Wrzucamy ugotowany bób. 


Podsmażamy chwilę mieszając. Wlewamy sok z cytryny i wrzucamy koperek. Solimy. Smażymy chwilkę do momentu, aż bób lekko się zarumieni. Na koniec dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Smacznego!


Etykiety: , , , ,