PASTA KANAPKOWA Z BOBU

Sezon na bób uważamy za otwarty więc w najbliższych tygodniach nie zabraknie przepisów z bobem w roli głównej. Nie tylko świetnie smakuje, ale dostarcza porządną dawkę białka i witamin w tym kwas foliowy! Dzisiaj mamy dla Was propozycje na śniadanie - pasta kanapkowa z bobem z nutą ostrej papryczki chili.





Składniki:

250 g bobu
⅓ papryczki chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
¼ pęczka dymki
sól
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie:

Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać z łupin.

Papryczkę i dymkę drobno posiekać.


Do wysokiego naczynia wrzucić obrany bób. Dodać chili, natkę i dymkę. Wlać oliwę i sok z cytryny. Posolić do smaku. wszystko zblendować na jednolitą masę. Gotowe!


Etykiety: , , , , ,