Sezon na bób uważamy za otwarty więc w najbliższych tygodniach nie zabraknie przepisów z bobem w roli głównej. Nie tylko świetnie smakuje, ale dostarcza porządną dawkę białka i witamin w tym kwas foliowy! Dzisiaj mamy dla Was propozycje na śniadanie - pasta kanapkowa z bobem z nutą ostrej papryczki chili.
Składniki:
250 g bobu
⅓ papryczki chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
¼ pęczka dymki
sól
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać z łupin.
Papryczkę i dymkę drobno posiekać.
Do wysokiego naczynia wrzucić obrany bób. Dodać chili, natkę i dymkę. Wlać oliwę i sok z cytryny. Posolić do smaku. wszystko zblendować na jednolitą masę. Gotowe!
Etykiety: bezglutenowe, bób, pasta, polski, przepisy, śniadanie