1 cukinia
1 papryka czerwona
5 liści limonki
2 kawałki trawy cytrynowej
1.5 łyżki żółtej pasty curry
1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
sól
3 łyżki gęstego mleka kokosowego
1 limonka (opcjonalnie)
80g makaronu ryżowego
Przygotowanie:
Cukinię i marchewkę tniemy za pomocą obieraczki na cieniutkie długie paski. Paprykę kroimy w słupki. Pora w talarki.
Olej kokosowy mieszamy z pastą curry i wrzucamy do garnka. Na rozgrzany olej i pastę wsypujemy pora, mieszamy i czekamy aż się zeszkli, dodajemy ciecierzycę i trawę cytrynową. Chwilę podsmażamy. Wsypujemy pokrojoną paprykę. A następnie marchewkę i cukinię. Chwilę podsmażamy, żeby warzywa lekko zmiękły.
Całość zalewamy bulionem z warzyw i wsypujemy liście limonki. Gotujemy ok 10 minut, tak aby smaki się połączyły.
Dodajemy mleko kokosowe i sól. Chwilę gotujemy. Jeżeli jest zbyt ostre możemy dodać mleka kokosowego i soku z limonki.
Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Nakładamy na talerze i zalewamy zupą.