SAŁATKA Z AVOCADO


Czas na sałatę i to nie byle jaką bowiem z avocado i aromatycznym zielonym sosem z bazylii i pietruszki. Idealna na lekki wiosenny obiad lub kolację. Zielono, zdrowo i smacznie!





Składniki (porcja na 2 osoby):

1 awokado
1 pomidor
2 ogórki gruntowe
garść sałaty masłowej
garść szpinaku
4 rzodkiewki

ZIELONY SOS:

1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki kremu balsamicznego
3 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
szczypta czosnku kolorowego
łyżka wody




Przygotowanie:

Avocado, ogórki i rzodkiewkę kroimy w plastry, pomidora w kostkę. Sałatę rwiemy dłońmi i wrzucamy do miski razem ze szpinakiem. Wsypujemy warzywa. Avocado układamy na górze.

Składniki na sos wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy i polewamy sałatę przed podaniem.



Do sałatki idealnie pasują młode ziemniaczki gotowane w mundurkach i posypane koperkiem.

Etykiety: , , , ,