OMLET Z POREM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Wczoraj była sałatka ze szpinakiem, dzisiaj mamy dla Was cudowny do niej dodatek - wegański omlet i w dodatku bezglutenowy! Pełen warzyw i aromatycznych przypraw podbije serca nie tylko wegan. Pełnowartościowe śniadanie nadchodzi:)






Składniki ( na 2 osoby):

200g mąki z ciecierzycy
200 ml wody
sól
pieprz
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki siemienia mielonego
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy/oleju
szczypiorek
natka pietruszki
3-4 pomidory suszone w oleju
1/2 papryczki chili
1/2 czerwonej papryki
mały kawałek pora
1 garść kiełków zielonego groszku


Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać sól, siemię lniane oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i miksować powoli dodając wodę. Konsystencja gotowego ciasta powinna przypominać gęste ciasto na naleśniki. 


W międzyczasie przygotować warzywa:Posiekać szczypiorek, kiełki, natkę pietruszki, chilli. Pomidory suszone i pora pokroić drobno. Warzywa dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.


Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć omlety z dwóch stron aż się zarumienią.


Podawać ze świeżymi warzywami.

Etykiety: , , , , , , , ,