Składniki ( na 2 osoby):
200g mąki z ciecierzycy
200 ml wody
sól
pieprz
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki siemienia mielonego
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy/oleju
szczypiorek
natka pietruszki
3-4 pomidory suszone w oleju
1/2 papryczki chili
1/2 czerwonej papryki
mały kawałek pora
1 garść kiełków zielonego groszku
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać sól, siemię lniane oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i miksować powoli dodając wodę. Konsystencja gotowego ciasta powinna przypominać gęste ciasto na naleśniki.
W międzyczasie przygotować warzywa:Posiekać szczypiorek, kiełki, natkę pietruszki, chilli. Pomidory suszone i pora pokroić drobno. Warzywa dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć omlety z dwóch stron aż się zarumienią.
Podawać ze świeżymi warzywami.