Wiosnę witamy na słodko - wegańską szarlotką. Przepis ten jest efektem poszukiwań smaku i doskonałej proporcji na tzw. sypaną szarlotkę, którą kilka lat temu zajadałyśmy w jednej z wegańskich restauracji. Po wielu próbach i testach, modyfikacjach przepisów - UDAŁO SIĘ:) Pamiętajcie o wiosennej aktywności i zajadajcie szarlotkę bez wyrzutów sumienia.
Składniki:
90 g mąki pszennej
90g mąki pszennej pełne ziarno / lub mąki orkiszowej
180g kaszy mannej
180g cukru
1,5 kg jabłek
180g margaryny wegańskiej ASLAN
2 łyżki cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miski przesiać mąki, dodać cukier, kaszę manną, cynamon, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sodę i dokładnie wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać ⅓ suchych składników. Powierzchnię wyrównać łopatką. Wsypać połowę startych jabłek, lekko wyrównać powierzchnię. Na jabłka wysypać połowę z pozostałych suchych składników i ponownie wyłożyć resztę startych jabłek wyrównując powierzchnię. Na jabłka wysypać pozostałe suche składniki i wyrównać powierzchnię łopatką.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Na przygotowane ciasto wyłożyć równomiernie pokrojoną w plastry margarynę wegańską.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec 70-90 minut.
Etykiety: ciasto, deser, polski, przepisy