⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
3 łyżki oleju kokosowego
100g kakao
150g cukru
5 łyżek mleka kokosowego (z puszki)
Przygotowanie:
Olej kokosowy zmiksować z cukrem. Dodać kakao oraz mleko i nadal miksować. Suche składniki przesiać i dodać do mokrych. Wszystko razem wymieszać za pomocą łopatki/ łyżki lub wyrobić rękoma.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczyć dłonią (nie spłaszczać zbyt mocno aby po upieczeniu nie były zbyt suche). Piec w piekarniku 15-20 minut. Studzić na kratce.
*Ciastka nadają się do spożycia w ciągu 2 dni (o ile tyle przetrwają:)).