WEGAŃSKIE WRAPSY Z TOFU W DWÓCH ODSŁONACH

Chlebek...no tak, nie ma jak porządna kanapka, ale wszystkim można się znudzić. Poza tym kanapki na lunch bywają mało zachęcające, dlatego jakiś czas temu w ferworze poszukiwań alternatywy na lunch box'a w ruch poszły klasyczne placki tortilla. wyładowane świeżymi warzywami, marynowanym tofu oraz pesto wciągają do ostatniego kęsa.A co jeżeli nie mamy pod ręką gotowych placków? Rozwiązanie powstało w mig - gryczane naleśniki - bezglutenowe, o charakterystycznym smaku i aromacie. Świetnie komponują się z tofucznicą, warzywami oraz...domowym sosem na bazie pestek słonecznika.



WRAPSY ZE SMAŻONYM TOFU I WARZYWAMI


Składniki (porcja dla 4 osób)
4 placki tortilli
1 kostka marynowanego tofu naturalnego (marynata: 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy, pieprz świeżo zmielony, 1 papryczka chili drobno pokrojona, pół łyżeczki miodu)
2 średnie marchewki
2 łyżki oliwy
łyżeczka miodu
kiełki słonecznika
kiełki zielonego groszku
1/2 ogórka
1 papryka czerwona
8 rzodkiewek
rukola
folia aluminiowa ( do zawinięcia)

Przygotowanie:
Tofu pokroić w paski o szerokości ok. 1.5 cm. Przygotować marynatę: w misce wymieszać sos sojowy , oliwę, świeżo zmielony pieprz, miód oraz drobno posiekaną papryczkę chily. Pokrojone tofu zalać marynatą, przykryć i pozostawić w lodówce na co najmniej 2 godziny.
Marchewkę pokroić w słupki i podsmażyć na oliwie ciągle mieszając, aż zmięknie. Pod koniec dodać łyżeczkę miodu, wymieszać i podsmażyć przez ok. 3-4 minuty. 
Zamarynowane tofu podsmażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu) i ostudzić.
Na placki tortilli wykładać liście rukoli, marchewkę, tofu oraz pokrojone warzywa i kiełki. Każdą tortillę zwijać składając jej boki do środka, a następnie całość zwinąć w zamknięty rulon i pokroić na 3 części. 
Aby nasze wrapsy dobrze się trzymały, zawijamy je od spodu w folię aluminiową.
Można podawać z ulubionym sosem lub pesto.


WRAPSY GRYCZANE Z TOFUCZNICĄ, WARZYWAMI ORAZ SOSEM SŁONECZNIKOWO - PIETRUSZKOWYM

Składniki ( porcja na 4 małe wrapsy)

1/2 ogórka
1 papryka
natka pietruszki
pomidor
100g tofu naturalnego
1 łyżeczka kurkumy
szczypta soli
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
1 łyżka oleju kokosowego

Ciasto:
200 ml mąki
400 ml wody
szczypta soli
olej / oliwa do smażenia

Sos z pestek słonecznika:
4 łyżki uprażonych pestek słonecznika
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka syropu z agawy ( lub łyżeczka miodu - wersja nie wegańska)
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oliwy extra virgin
4 łyżki wody
szczypta czosnku kolorowego ( dla tych co kochają czosnek)
szczypta soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:
Paprykę i ogórka kroimy w słupki. Siekamy natkę oraz szczypiorek. Pomidor przekrajamy na pół, a następnie dzielimy każdą połówkę na 4 części.
Na rozgrzaną patelnię wylewamy łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy natkę. Następnie dodajemy rozdrobnione tofu (można je rozgnieść widelcem, chociaż osobiście polecam zabawę w rozgniatanie kostki tofu dłońmi prosto na patelnię:)) Całość posypujemy szczyptą soli oraz łyżeczką kurkumy. Chwilę podsmażamy do momentu połączenia się składników i nabrania przez tofu żółtego koloru kurkumy.
Ciasto gryczane na placki przygotowujemy tuż przed smażeniem (ciasto odstawione stopniowo gęstnieje).
Mąkę gryczaną wsypujemy do miski. Dodajemy szczyptę soli i stopniowo dolewamy wody nieustannie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Jeżeli jest zbyt gęte dodajemy więcej wody.
Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy i wylewamy placek. Smażymy chwilę z obu stron. Jeżeli korzystacie z patelni z nieprzywierająca powłoką można spokojnie pominąć oliwę i usmażyć placki na suchej patelni.

Sos
Prażymy pestki słonecznika. Ostudzone pestki mielimy w młynku. Jeżeli  nie mam sostęu do młynka, po prostu lekko siekam pestki , a następnie wrzucam je wraz z pozostałymi składnikami do blendera i blenduję do momentu, kiedy składniki połączą się, a pestki zostaną porządnie rozdrobnione.
Fanom czosnku polecam dodanie szczypty czosnku kolorowego o intensywnym smaku i aromacie.
Sos przelewamy do mniejszego naczynia. Każdy placek smarujemy sosem, wykładamy łyżkę tofucznicy, układamy warzywa i zawijamy.
UWAGA - placki gryczane są bardzo delikatne i zdecydowanie mniej elastyczne niż tradycyjne naleśniki, więc czuły dotyk jest wskazany:)
Gotowego wrapsa warto owinąć folią aluminiową bądź papierem śniadaniowym.

Etykiety: , , , , , ,