PANINI Z POMIDORAMI I RUKOLĄ

Śniadanie podstawą udanego dnia. A co powiecie na włoską kuchnię w śniadaniowej odsłonie w towarzystwie świeżo parzonej kawy wprost do łóżka? My jesteśmy zdecydowanie na tak! A skoro mamy weekend i więcej niż zwykle czasu na przygotowanie pysznego posiłku koniecznie spróbujcie panini. Dla tych, którzy nie odżywiają się wyłącznie roślinnie w wersji z wege mozzarellą, dla wegan proponujemy opcję z warzywami (ulubiona M.) lub wegańską mozzarellą.Tak czy inaczej zapowiada się pyszny poranek:)





Focaccia
(wg przepisu p. Magdy Grzegorczyk: http://gotuj.skutecznie.tv/2014/07/focaccia-wersja-bazowa/comment-page-1/#comment-93871)

Składniki (1 duża focaccia):
25 g świeżych drożdży
2/3 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka oregano/rozmarynu (suszonego)
Oliwa do posmarowania po wierzchu
Do miski wrzucić pokruszone drożdże, dodać wodę i cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać sól oraz przygotowany rozczyn i oliwę. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk.
Tak przygotowane ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 20-40 minut (do podwojenia objętości).
Piekarnik rozgrzać do 220 st. C.  Formę do pieczenia (np. do tarty lub tortownica o średnicy 24 cm) posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto na formę i rozciągnąć palcami. Ciasto powinno mieć grubość 2-3 cm. Palcami zrobić wgłębienia w focacci. Posypać oregano lub rozmarynem. Piec przez ok. 20 minut lub do zarumienienia się. Ostudzić na kratce.
Składniki do kanapek (porcja: 4 osoby):
4 pomidory
świeża bazylia
5 -6 łyżek oliwy z oliwek
rukola
1 łyżeczka cukru
10 dag mozzarelli wege (opcjonalnie)
Bazylie drobno posiekać i wymieszać z oliwą. Pomidory drobno pokroić, wrzucić do miski i wymieszać z łyżeczką cukru. Mozzarellę utrzeć na tarce o grubych oczkach. Ostudzoną focaccię pokroić w trójkąty. Każdy trójkąt przekroić w poprzek i posmarować oliwa z bazylią, położyć pomidory, posypać mozzarellą i rukolą. Tak przygotowane kawałki ciasta przykryć drugą połówką i mocno docisnąć.  Wstawić do piekarnika (funkcja grill) nagrzanego do 200 st. C i grillować ok 2-3 minut/do zarumienienia się. Można również użyć dwustronnego opiekacza. Podawać z ulubioną sałatką.



Etykiety: , , , ,